banner

Cognitive Processing Therapy, een tweedaagse basiscursus met Dr. Patricia Resick

Dr. Patricia Resick
oktober 11, 2024
Jaarbeurs Utrecht

Doel van de cursus

Koop hier je ticket

Het doel van deze workshop is om deelnemers te leren hoe zij de Cognitive Processing Therapy (CPT) protocollen voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen uitvoeren. CPT is een zeer systematische, evidence-based aanpak voor de behandeling van PTSS, waarbij deelnemers leren anders te denken over hun traumatische gebeurtenissen en de vaardigheid van meer gebalanceerd denken te ontwikkelen. De training omvat zowel didactische als interactieve leersessies en video-opgenomen voorbeelden verspreid over twee dagen.

Voor wie?

GGZ Professionals.

Leerdoelen

  • Beschrijf een functioneel model van PTSS
  • Demonstreer het verschil tussen assimilatie, accommodatie en over-accommodatie
  • Begrijp de structuur van CPT, inclusief het formaat en de doelen voor elke behandelingsessie
  • Identificeer en oefen met het aanpakken van veelvoorkomende “stuck points” van cliënten met PTSS
  • Demonstreer Socratische dialoog om stuck points uit te dagen
  • Begrijp hoe de behandeltools die bij de CPT-handleiding horen te gebruiken zijn

Leermethoden

  • Lezing
  • Rollenspellen
  • Videovoorbeelden

Toets

Multiple choice vragen.

Verplichte literatuur

Resick, P. A., Monson, C. M. & Chard, K. M. (2024). Cognitive Processing Therapy for PTSD: A Comprehensive Therapist Manual, Second Edition. New York: Guilford.

Over Patricia

Patricia A. Resick, Ph.D., ABPP is professor emeritus van psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Duke University Medical School en adjunct-professor aan de Medical University of South Carolina. Nadat zij haar Ph.D. in psychologie behaalde aan de Universiteit van Georgia, werkte Dr. Resick als assistent en associate professor aan de Universiteit van South Dakota. Ze werkte ook als associate tot full professor aan de Universiteit van Missouri-St. Louis en kreeg in 2000 een benoemde leerstoel, Curator’s Professor. In die periode ontwikkelde ze ook en was ze directeur van het Center for Trauma Recovery. In 2003 werd Dr. Resick directeur van de Women’s Health Sciences Division van het National Center for PTSD, VA Boston Healthcare System en professor psychiatrie aan de Boston University. In 2013 verhuisde ze naar Duke University.

Dr. Resick is gespecialiseerd in het begrijpen en behandelen van de effecten van traumatische gebeurtenissen, met name posttraumatische stressstoornis (PTSS). In 1988 ontwikkelde zij Cognitive Processing Therapy (CPT) voor PTSS, een kortdurende behandeling gebaseerd op bewijs en heeft meerdere klinische onderzoeken geleid. De behandelhandleiding voor CPT is vertaald in 15 talen en is formeel verspreid door het VA en andere veteranendiensten in de VS, Australië en Canada, evenals door civiele trainingsinitiatieven in de VS.

CPT wordt beschouwd als een eerstelijns therapie voor PTSS. Dr. Resick’s onderzoek is al meer dan 40 jaar continu gefinancierd; ze heeft meer dan 350 artikelen en hoofdstukken gepubliceerd en 12 boeken over PTSS, waaronder het onlangs gepubliceerde zelfhulpboek “Getting Unstuck from PTSD: Using Cognitive Processing Therapy to Guide Your Recovery” en heeft net een tweede editie van de best verkochte behandelhandleiding “Cognitive Processing Therapy for PTSS: A Comprehensive Manual” voltooid. Dr. Resick heeft gediend als voorzitter van zowel de International Society for Traumatic Stress als de Association for Cognitive and Behavioral Therapies. Ze heeft meerdere onderzoeks- en mentorschapsawards ontvangen, evenals Lifetime Achievement Awards van de Trauma Division (56) van de American Psychological Association, de International Society for Traumatic Stress Studies en de Association for Behavioral and Cognitive Therapies.

Over CPT

CPT (Resick, Monson, & Chard, 2017; 2024) is een gestructureerde, op bewijs gebaseerde, gehandhaafde behandeling waarbij therapeuten patiënten vaardigheden leren om hun dysfunctionele cognities (“stuck points”) gerelateerd aan hun trauma te herkennen en uit te dagen.

Het traditionele formaat voor CPT is 12 sessies, met of zonder geschreven verslagen. Meer recent geteste versies omvatten behandeling van variabele lengte en intensieve behandeling (1-3 weken). Naast het werk tijdens de sessies voltooien CPT-patiënten oefenopdrachten, inclusief progressieve werkbladen, elke dag tussen de sessies.

Nadat gefocust is op de meest belastende PTSS-gerelateerde traumatische gebeurtenis eerst, kunnen patiënten werken aan andere trauma’s evenals overgegeneraliseerde overtuigingen over de gevolgen van de traumatische gebeurtenissen op hun leven.

Data

  • October 11, 2024
  • October 12, 2024

Koop hier je ticket.

Mogelijkheid om CPT-provider te worden:

Om een CPT-provider te worden, moeten de volgende vereisten worden voldaan:

  1. Professionele licentie/registratie als geestelijke gezondheidsprofessional, met psychotherapie in de reikwijdte van de praktijk 
  2. Voltooiing van CPTweb 
  3. Deelname aan een live CPT-training (2-3 dagen) geleid door een behandelaarontwikkelaar of een goedgekeurde CPT-trainer 
  4. Deelname aan 20 uur goedgekeurde groeps-CPT-consultatie (met bespreking van eigen cliënten tijdens het gesprek; minimaal 50 minuten aanwezigheid om mee te tellen voor aanwezigheid) OF deelname aan individuele CPT-consultatie/supervisie voor minimaal 7,5 uur 
  5. Initiatie van ten minste 4 individuele CPT-gevallen of 2 CPT-groepen of een combinatie, en succesvolle afronding (afronding kan vroeg succes per cliëntuitkomsten omvatten) van 2 individuele CPT-behandelingsgevallen, 2 CPT-groepen of 1 CPT-groep en 1 individueel geval 
  6. Gebruik van ten minste één gestandaardiseerd instrument om wekelijkse PTSS-symptoomvoortgang met elk van de bovengenoemde gevallen te beoordelen 
  7. Indiening van geredigeerde casusnotities, scores op PCL en voorbeeldwerkbladen of stuck point log, indien gevraagd, voor evaluatie.

Om aanbieder te worden heb je 20 uur Zoom-groepssupervisie nodig over 4 CPT-patiënten. Dit kost normaal gesproken 1000 euro, maar als je een korting aanvraagt en het combineert met deze training, kost het 800 euro plus 600 euro voor de training.

Literatuur

  • Resick, P. A., Nishith, P., Weaver, T.L., Astin, M.C., & Feuer, C.A. (2002). A
    comparison of cognitive processing therapy, prolonged exposure and a waiting
    condition for the treatment of posttraumatic stress disorder in female rape victims.
    Journal of Consulting and Clinical Psychology, 70, 867-879.
    https://doi.org/10.1037//0022-006x.70.4.867

  • Resick, P. A., Nishith, P., & Griffin, M.G. (2003). How well does cognitive-behavioral
    therapy treat symptoms of complex PTSD? An examination of child sexual abuse survivors within a clinical trial. CNS Spectrums, 8, 340-355.
    https://doi.org/10.1017/s1092852900018605

  • Resick, P. A., Wachen, J. S., Dondanville, K. A., Pruiksma, K. E., Yarvis, J. S.,
    Mintz, J., Peterson, A. L., & the STRONG STAR Consortium. (2017). Effect of group
    vs. individual Cognitive Processing Therapy in active-duty military seeking treatment
    for posttraumatic stress disorder: A randomized clinical trial. JAMA Psychiatry, 74,
    28-36. http://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2016.2729 

  • Peterson, A. L., Mintz, J., Moring, J. C., Straud, C. L., Young-McCaughan, S.,
    McGeary, C. A.,
    McGeary, D. D., Litz, B. T., Velligan, D. I., Macdonald, A., Mata-Galan, E., Holliday,
    S. L., Dillon, K. H., Roache, J. D., Bira, L. M., Nabity, P. S., Medellin, E. M., Hale, W.
    J., & Resick, P. A., for the STRONG STAR Consortium. (2022). In-office, in-home,
    and telehealth cognitive processing therapy for posttraumatic stress disorder in
    veterans: A randomized clinical trial. BMC Psychiatry, 22, article 41.
    https://doi.org/10.1186/s12888-022-03699-4

  • Moring, J. C., Dondanville, K. A., Fina, B. A., Hassija, C., Chard, K., Monson, C.,
    LoSavio, S. T., Wells, S. Y., Morland, L. A., Kaysen, D., Galovski, T. E., & Resick, P.
    A. (2020). Cognitive Processing Therapy for Posttraumatic Stress Disorder via
    Telehealth: Practical Considerations During the COVID-19 Pandemic. Journal of traumatic stress, 33, 371-379. https://doi.org/10.1002/jts.22544

  • Resick, P.A., Stirman, S.W., & LoSavio, S.T. (2023). Getting unstuck from PTSD: Using
    Cognitive Processing Therapy to Guide Recovery. New York: The Guilford Press.
    Required reading: (what book do they need?) 
    Resick, P. A., Monson, C. M. & Chard, K. M. (2024). Cognitive Processing Therapy for PTSD: A Comprehensive Therapist Manual, Second Edition. New York: Guilford.

Misschien is dit aanbod ook interessant voor jou?