Deze tweedaagse, Nederlandse masterclass gaat over het optimale gebruik van Functieanalyse en Betekenisanalyse (FABA) bij het opstellen van een behandelplan in het kader van Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie (G)CGt. Naast een bespreking van de meest recente ontwikkelingen bij het gebruik van FABA wordt stilgestaan bij de selectie van specifieke interventies in relatie tot de opgestelde analyses.
Doelgroep
De masterclass is bedoeld voor academisch geschoolde cognitief gedragstherapeuten (i.o.) die hun bestaande kennis van het gebruik van FABA willen verdiepen en uitbreiden. Vanwege het compacte en informatiedichte karakter van de cursusdagen wordt van de deelnemers verwacht dat zij actieve kennis hebben van en ervaring hebben met het gebruik van (de basis van) FABA. De cursus is niet geschikt voor een eerste kennismaking met FABA en minder geschikt voor mensen die weggezakte kennis willen ophalen.
Doelstelling
Na afloop van de cursus kan/weet de cursist/is de cursist zich bewust van:
1. De state-of-the-art van het gebruik van functieanalyse en betekenisanalyse (FABA)
2. De wijze waarop FABA wordt verbonden met het behandelplan
3. De wijze waarop FABA richting kan geven aan de selectie en (optimale) uitvoering van specifieke interventies
Inhoud
De volgende onderwerpen komen aan bod:
1. Het conceptuele kader van FABA
2. De ’taal’ en ‘grammatica’ van FABA
3. Het opstellen van FA en BA (hoofddeel)
4. De verbinding tussen FABA, behandelplan en interventies
Mooie aanvulling op de masterclass: schriftelijke feedback
Bij aanmelding kun je aangegeven of je individuele schriftelijke feedback van de docenten wilt ontvangen op een casusconceptualisatie op basis van FABA en een daarop gebaseerd behandelplan. Je levert beide volgens een bepaald format aan. De kosten voor deze feedback bedragen €137,50 (boven op de cursusprijs). Desgewenst kun je hiernaast (tegen kostprijs) een face-to-face afspraak maken met (een van) de docenten.
Werkvormen
- Presentaties
- Discussie
- Oefening
Wijze van toetsing
- Oefeningen gedurende de cursus
- Gerichte vragen aan cursisten n.a.v. de gelezen literatuur
Literatuur
Het is belangrijk dat je bekend bent met de inhoud van Handboek Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie (Korrelboom & Ten Broeke, 2014) met name hoofdstukken 7, 9 en 10. Dit boek behoeft niet vooraf opnieuw gelezen te worden.
Voorafgaand aan de cursus is de literatuur in de online leeromgeving beschikbaar. Dit zijn previews van het voor de zomer van 2025 te verschijnen revisie van het Handboek (Korrelboom, Ten Broeke en Van Dijk).
Accreditatie
Voor deze cursus wordt accreditatie aangevraagd bij de FGzPt en bij de VGCT. De accreditatiepunten voor de VGCT kunnen alleen meetellen voor de herregistratie en niet voor de opleidelingen (cgt i.o.).
Data
- Maandag 22 september 2025 van 9:30 tot 16:30
- Maandag 29 september 2025 van 9:30 tot 16:30

